Al een jaar of 50 maakt het Amerikaanse Glastron snelle sportboten. Zo’n 5500 boten verlaten jaarlijks de werf in Little Falls, Minnesota. Vanaf het begin in de vijftiger jaren is polyester het bouwmateriaal. Zeker in die tijd nog een exotisch product. Innovatie in materiaal, bouw en concept loopt dan ook als een rode draad door de lange geschiedenis van deze werf.
Al in de 70er jaren begon men met het bouwen van panelen en kastjes onder vacuüminjectie. Iedere vorm was hiermee snel en gemakkelijk te produceren. De meest wulpse uitingen hiervan waren terug te zien in o.a. een aantal James Bond films.
Huidig aanbod
Vandaag bestaat het aanbod uit 24 modellen van 17 tot 27ft. Snelle polyester sportboten om achter te skiën, mee te vissen of bedoelt om met de familie een weekend of langer te gaan varen. De productie is hightech. Als pionier in vacuümtechniek als bouwwijze komt er eigenlijk geen mensenhand meer aan te pas. Romp en dek worden met een schuimlaag ertussen naadloos aan elkaar verbonden, volledig computer en robot gestuurd. Het resultaat van deze VEC technologie is seriebouw zonder onderlinge verschillen. Er is geen maandagochtendmodel meer, de kwaliteit is gegarandeerd. Ieder exemplaar uit dezelfde serie weegt dan ook exact hetzelfde. Met speciale wensen voor die ene boot moet je in dit proces natuurlijk niet aan komen zetten. Iets als custom built is volledig uitgesloten.
Glastron Importeur Boatland Dannijs
Boatservice Dannijs in Meppel is de importeur in Nederland. We gaan eens een stukje varen in een van de laatste modellen om te zien waar zoveel ervaring en innovatie toe heeft geleid. Niet in het water maar op een trailer staat daarvoor een splinternieuwe 18ft GT185 bowrider voor ons klaar. Even naar de helling en binnen 5 minuten proeft de boot voor het eerst water. De champagne met bijbehorende mevrouw laten we maar achterwege. De 3.0 Ltr, 135 pk Volvo Penta slaat vlot aan en geeft uiteraard wel een startpluim, zo’n eerste keer. Op weg naar het Meppelerdiep waar een snelle baan is aangelegd blijkt direct het nerveuze stuurgedrag van een snelle boot op lage snelheid. Toch valt het nog mee. Het stuur helemaal los geeft een lange (of brede) slingergang maar dwarsuit gaat het niet. Leuker wordt het uiteraard met het gas erop. De open boeg wijst enigszins naar beneden, dus zodra de boot bij het accelereren omhoog komt blijf je een goed uitzicht houden. Een druk op de trimknop op het dashboard doet de boot de gewenste positie aannemen.Hard maar ontspannen
Met een snelheid van ruim 40 mijl gaat het hard maar ontspannen. De boot blijft goed in het spoor, stuurt licht en voelt solide aan. Het lijkt erop dat de bouwwijze van Glastron inderdaad resulteert in een uitermate stijve romp. In snel genomen bochten of hard over een paar golven geeft de boot geen krimp. Van torderen of nadreunen op de golven is geen sprake. De boot vervolgt onverstoorbaar zijn weg met korte klappen over de oneffenheden van het wateroppervlak. De motor is wel aanwezig maar dat mag natuurlijk in een boot als deze. Het is daarbij een 4 cilinder die zeker op een wat hoger toerental meer dB produceert dan een 6 of 8 pitter. Het grote voordeel van een wat kleinere motor is naast de aanschaf natuurlijk wel het brandstofverbruik. Met deze motor is het verbruik ongeveer 10 liter per uur bij een snelheid rond de 15 mijl per uur. Met een tankinhoud van 87L kom je dan een behoorlijk eind.
Interieur Glastron GT 185
De zit in de stoelen is riant. Van de zitting is het uiteinde opklapbaar zodat je op diverse manieren achter het stuur kunt zitten of staan. Voor je biedt een volledig dashboard alle info over de motor, brandstof en diepte. De boot kan 6 opvarenden herbergen. Er is zitruimte voor meer personen maar voor de vaareigenschappen is het gewicht natuurlijk ook een factor. In de doorgang naar de boeg is het windscherm wegklapbaar. Met twee personen kun je in het voorschip uitermate relaxed “bowriden”, tot aan de cupholders zijn binnen handbereik. Voor alle opvarenden zijn goede handgrepen geplaatst zodat alles aan boord blijft zodra het even beweegt. De gehele binnenschaal is tevens het interieur of deklayout. Alles in strak polyester afgewerkt. Er is geen tapijt ingelijmd. De binnenbekleding zit keurig op druknoppen. Verwijderen om schoon te maken of om te laten drogen is dus geen enkel probleem. Ook de kussens op de bank achter en in de boeg zijn op deze manier geborgd. Voor de meevaarderstoel prijkt een heus dashboardkastje met een radio/cd erin. Bij de bank achter zijn de waterdicht speakers gemonteerd. Ook deze bijrijderstoel zit prima maar heeft niet hetzelfde opklapbare deel als de bestuurdersstoel. Onder de achterbank is bergruimte voor stootwillen e.d. en de koelbox. Deze half open bergruimte is afgedekt met een plaat wat op hout lijkt maar het niet is. de werf gaar er namelijk prat op dat er geen splinter hout aan boord te vinden is omdat dit rot. Er is dan ook geen hout te vinden, ook het wortelhout look a like van het dashboard is rotvrije kunststof. Hoewel, de zon kan over de jaren heen de houtprint wel kunnen doen verbleken natuurlijk.Bergruimte in de Glastron
Bergruimte is ook onder de vloerdelen te vinden. Een luik is makkelijk te openen en is voornamelijk bedoeld om de ski’s in op te bergen. Ook onder de motorkap zijn aan de buitenzijdes nog bergplaatsen. Het wordt daar alleen wel wat warmer. De bovenzijde van deze kap is bekleed met skai-leer. Er valt op te zonnen en biedt tijdens het varen een wat hogere zit dan op de bank. Het staat verder ook mooi afgewerkt. De kap is met een hand en beweging te openen en maakt de motor prima bereikbaar. Achterop is een zwemplatform geplaatst met een telescopische trap. Deze schermt de heckdrive aan de bovenzijde geheel af.
Het water op
Varen met de deze Glastro is fun, dat was bij het erop traileren de voornaamste conclusie. Het is een mooie boot om te zien ook. Strak vormgegeven zonder overbodige opsmuk. De styling grijpt terug op hoe een dergelijke boot er in de 70er of 80er jaren uitzag, maar met de technologie van nu. Je kunt deze boot kopen als setje, boot en trailer. Dat klinkt wat oneerbiedig misschien maar er staat dan een breed inzetbaar vaartuig op een trailer voor de deur die met een normale auto overal naartoe te brengen is. Dat maakt dat je zomaar geheel Europa als vaargebied kunt inplannen. Daarbij is snelheid niet alleen sporten voor de kick, je bent ook sneller ergens of je kunt een bestemming kiezen die verder weg is dan met een zeilboot of sloep haalbaar is. Saai is het allerminst, snelheid heeft veel met adrenaline te maken. De vaareigenschappen van deze Glastron zijn aangenaam en voorspelbaar. De boot geeft een zeer solide indruk. Iedereen die met goed gevolg vaarbewijsles heeft genoten kan er mee varen.