In het Friese Heeg zijn onder de hoede van jachtbouwer Stella Nova de Tyvano Breva motorjachten geproduceerd. Stoere, pilot-achtige ontwerpen met opvallend goede vaareigenschappen. We maken een proefvaart in de benjamin van de modellenlijn, de eerste 1020 Classic. Een toevoeging die staat voor grotere salonramen waarmee de uitstraling enigszins klassieker is dan de Pilot versie van deze schepen.
De trap af laat de kombuis aan stuurboord zien. Op deze Tyvano Breva is een Corian aanrechtblad toegepast met een ingebouwd 3pits fornuis en RVS spoelbak. Er blijft op het blad voldoende werkruimte voor een snijplank e.d. over. Tegen de romp aan is een magnetron ingebouwd. Onder het werkblad is flink wat kastruimte en een compressorkoelkast te vinden. Een mooi afgewerkte en vooral goed bruikbare boordkeuken.
Tegenover de kombuis is de natte cel. Ook hier is een patrijspoort te openen voor ventilatie. Bijvoorbeeld tijdens het douchen. De poorten zijn met een regenkap uit te rusten zodat er ook in een stortbui geventileerd kan worden. Permanente ventilatie wordt verzorgd door een tweetal luchthappers op het kajuitdak. De badkamer heeft naast een douche een wastafel en elektrisch toilet. De vloer is gepolyesterd en ligt wat dieper in het schip, onder de douche is daarmee voldoende stahoogte. De wanden zijn afgewerkt met wit vochtbestendig formica.
Helemaal voorin is de eigenaarshut. In deze boot is een V-vormig bed geplaatst wat met een vulstukje tot een geheel is te maken. Een flink vluchtluik zorgt voor lichtinval, ventilatie en natuurlijk een vluchtweg bij calamiteiten. Het is een ruime hut waarin geen opgesloten gevoel ontstaat. De wanden zijn afgewerkt met mahonie, de plafonds door de hele boot zijn van veel lichter essenhout. Een te donker effect wat een houten scheepsinterieur wel eens kan hebben blijft daardoor achterwege.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een mooie naam
Alles aan de Tyvano Breva is Fries behalve de naam, die komt van buiten Heeg. De Tyvano is een met toenaam benoemde wind die uit noord-oostelijke richting over het Como-meer in Italië waait. Je kunt er de klok op gelijkzetten, tussen 6 en 10 s’morgens blaast dit met 5m/sec. Daarna neemt de Breva het over, deze wind waait uit het zuiden en blaast gedurende de dag de lucht schoon. Dit zonnige natuurverschijnsel heeft Stella Nova in samenwerking met Jan Visser Yachtdesign geïnspireerd tot een robuuste boot met een grote open kuip, prominente salon met een bijna verzonken kajuitopbouw en een op de beroepsvaart gestoeld voorschip met negatief boeisel. Een boot waar een overstappende zeiler zich ook op thuis kan voelen, al was het alleen al vanwege de naam.
Aan dek
De Tyvano Breva is een brede boot en dat merk je bij het aan boord gaan. Of beter gezegd, je merkt niets. De aanvangsstabiliteit is op een breedte van 3,85m niet onder de indruk van enig lichaamsgewicht. Door de forse breedte is er lekker veel ruimte aan dek. De gangboorden lopen tot aan de kuip en niet geheel rondom. In de kuip zijn aan beide zijkanten een ergonomisch doordachte en mooi afgewerkte trap om gemakkelijk in de kuip en de salon te komen. Stella Nova heeft veel ervaring in de verhuurbranche wat te zien is aan de afwerking van de treden. Op de kopse kanten waar de lak zou kunnen beschadigen is een keurige RVS buis opgelast. Ook het potdeksel is rondom op deze wijze beschermd tegen bijvoorbeeld het schavielen van de landvasten. Het railingwerk is rondom ook uit RVS met een schuivend deel in het midden als toegang tot het dek. Verder zijn er nog handrailingen tegen de kajuit, op het dak en bij de kuiprand te vinden. De gangboorden en het voordek zijn behandeld met antislip loopdekkenverf. De open kuip is afgewerkt met Flexiteek. Een look-a-like houtsoort van kunststof. In tegenstelling tot echt teak kun je hier wel een hogedrukreiniger opzetten zonder iets te beschadigen. Het ziet er wel uit als hout maar een exacte kopie van een echt teakdek is het niet. Het staat wel netjes. Achterin de kuip zijn twee banken te vinden met bakskisten eronder. Een stel voorgevormde kussens maakt hier een riante zitplaats in de open lucht of onder de kuiptent zodra het wat minder mooi weer is. Voor een tafel en nog wat losse stoelen blijft genoeg ruimte over. Bij de boeg is de ankerlier te vinden, het anker zelf is in de boeg opgenomen. Op het kajuitdak is een mast geplaatst die indien gewenst vanaf de stuurstand gestreken kan worden. Voor de doorvoer van de bedrading is hier een degelijke zwanenhals toegepast.
Het interieur
De salon van de Tyvano Breva heeft een opvallend groot vloeroppervlak. Er is geen vaste stuurbank maar een losse comfortabele stoel. Ook is de salontafel te verzetten. In geval van nood geeft dit ruimte genoeg om een paar extra slaapplaatsen te creëren. De betimmering is in mahonie met een matte epoxy/PU coating. Het houtwerk ziet er netjes en strak uit. Dat geldt eigenlijk voor het gehele interieur. De no-nonsense uitstraling die de boot aan de buitenzijde heeft zet zich binnen voort. Zo is er geen wulps rond gevormde salonbank maar een goed zittend recht exemplaar waarmee de beschikbare ruimte optimaal wordt benut. De stuurstand geeft een prima uitzicht over het voordek en biedt verder plaats aan een set instrumenten naar keuze en een klassiek mahonie stuurwiel.

De techniek
Standaard wordt in de Tyvano Breva 1020 een 60PK Lombardini geplaatst. Een diesel die bekend staat om zijn rustige loop en gunstige PK/KG verhouding. Aan geluidsisolatie en ontdreuning is met een sandwich van ongeveer 35mm, veel aandacht besteed. De natte uitlaat is voorzien van een waterlock met een zwanenhals. Tussen de motor en de schroefas is in een homokinetische koppeling voorzien met een trillingsvrije aandrijving als gevolg. Een watergesmeerde RVS schroefas drijft een drieblads schroef aan. Er zijn twee stalen brandstoftanks met een inhoud van 250 liter. Deze zijn voorzien van een dubbel voorfilter met een waterafscheider. Het koelwater wordt zoals het hoort via een wierpot aangezogen. Voor het sanitair zijn twee tanks van 200 liter ingebouwd samen met een boiler en een hydrofoor. Alle voor legionella gevoelige waterleidingen zijn uit de machinekamer gehouden. De Tyvano Breva’s hebben een spannend onderwaterschip. Op de waterlijn verspringt het staal ongeveer 6cm naar binnen en loopt dan verder door naar een vrij diep V-vormig voorschip met een vlakkere achterzijde. Die spraylijn is bij snelvarende boten ook bedoeld om de boeg droog te houden, op deze waterverplaatser is het vooral een extra versteviging van de romp, genereert het lift en wordt het natte oppervlak minder en smaller. Een goede en mooie keuze op een vrij brede boot. Het achterschip is voorzien van een schroeftunnel. Ter plaatse van de kielbalk is een halfrond in het vlak gemaakt waar de schroef in uitkomt met het roer, op een mindere diepgang, erachter. Het voordeel is dat de aandrijflijn bijna rechtuit is wat voor een mooi soepel draaiende schroefas zorgt. De aanstroming van water naar schroef en roer is ook beter. Alles tezamen een opvallend zorgvuldig uitgewerkt onderwatergedeelte waar een belofte ten aanzien van de vaareigenschappen in schuilt.
Het water op
Varen met de Tyvano Breva 1020 is inderdaad een genoegen. In het beschikbare exemplaar is een VW diesel geplaatst die zeer stil en trillingsvrij zijn werk doet. Bij het starten valt direct op in welke mate motorgeluid is teruggedrongen. Ook uit het interieur is op geen enkel toerental bijgeluiden te horen. Op een 10 meter boot met de motor onder de voeten een prima prestatie. Een boegschroef is optioneel. Geen gekke gedachte want je kunt inderdaad zonder. Het roer helemaal om en de boot draait om de as zonder merkbaar snelheidsverlies. Het gaat allemaal vlot en heel soepel. Achteruitvaren is met deze boot even gemakkelijk als vooruit. Met de 120PK VW vaart de boot met 16km op topsnelheid, de kruissnelheid is zo’n 14km per uur bij respectievelijk 3200 en 2800 RPM. Het vaargebied van de 1020 is zeer uitgebreid; met een kruiphoogte van 2,30m en een diepgang van iets meer dan één meter. De boot voelt zich op een Friese vaart prima thuis. Maar van wat tegenwind op het IJsselmeer of de Wadden schrikt ze ook niet terug.