In de sloepenbranche zijn een tweetal trends duidelijk waarneembaar. Enerzijds zijn een aantal back to basic sloepen geïntroduceerd die weer net zoals het ooit begon, echte reddingsloepen zijn. Maar dan wel met een opvallende rompkleur, afgekleed met bijpassende kussenset en voorzien van voldoende moderne PK’s. Deze gepimpte versies van de oersloep zijn vandaag weer helemaal hot.
Een geheel andere richting is die van de overstapper. Vanaf een open sloep of uit een zeilboot heeft deze groep watersporters gemeen dat er behoefte is aan enig overdekt comfort zonder dat het karakter van het open varen verloren gaat. Een sloep met een kajuit in het vooronder ziet zich daarmee flink in de belangstelling staan.
Hoewel een trend iets van deze tijd is was het antwoord op deze ontwikkeling al een hele tijd voorhanden. Originele reddingsloepen, rechtstreeks uit de davits van een oceaanstomer met een kussenset en eventueel een betimmering hebben de markt voor dit type boten doen laten groeien tot een volwassen tak van watersport. Toen vaak tweedehands, nu nieuw gebouwd uit een voor de pleziervaart doorontwikkelde mal zoals de ONJ 770.


Pionier
Een pionier op dit gebied is Roel van Olst van ONJ yachting in Weesp. Al vanaf begin jaren 80 startte deze onderneming met het verhandelen van reddingsloepen. ONJ wist vervolgens beslag te leggen op een mal van een reddingsloep naar een ontwerp van Mulder en Rijke. De eerste was de ONJ 650, tot op vandaag nog steeds in productie als no-nonsense sloep met een degelijke afwerking. De nieuwe watersporter die met het sloepvaren is ontstaan lijkt volgens de statistieken zo om de vijf jaar van boot te wisselen. Hiermee ontstond bij ONJ al in een eerder stadium vraag naar een type boot waar je ook een weekend of korte vakantie op kunt verblijven zonder tekort te doen aan het “open boten gevoel” wat sloepvaren nu net zo leuk maakt. Aldus werd in 1997 de ONJ werkboot 760 geboren, ook voortgekomen uit een Mulder & Rijke ontwerp. De Werkboot en Loodsboot 760, het verschil is een stuurhut, zijn gebaseerd op schepen voor professionele doeleinden zoals in gebruik bij rijkswaterstaat, het loodswezen, havendiensten, politie en reddingbrigades. Een boot bouwen voor deze doelgroep verschilt nogal met de benadering van een plezierjachtenbouwer. Luxe, wat is dat? lijken toverwoorden in een boot voor harde werkers te water. Daar staat tegenover dat aan bouw, constructie en bedrijfszekerheid veel zwaardere eisen worden gesteld dan wat op een kabbelend binnenwatertje van toepassing is. Dat spreekt een grote groep pleziervaarders kennelijk wel aan. Een boot die het altijd doet en nooit kapot gaat. Gemaakt om tegen de scheepswand van een olietanker te parkeren om de loods over te zetten is het nemen van een drukke sluis met flink wat publiek op het terras, inene niet eng meer. Daarbij komt dat je in deze ONJ werkboot gezien mag worden. Waar het bij de professionele boten geheel ontbreekt aan enige luxe is de ONJ wel voorzien van alle gemakken en met kussens, kuiptent en teak aangekleed tot een smaakvol geheel.
Nieuwe mal ONJ 770
Inmiddels is voor de oorspronkelijke 760 een nieuwe mal gemaakt. De oude had teveel imperfecties en was eigenlijk gewoon “op”. Dit was een goed moment om enkele verbeteringen aan te brengen zoals een hogere en bredere kuiprand en een in de dekmal opgenomen voetlijst. De lijnen zijn hetzelfde gebleven maar de lengte is met 10cm toegenomen waarmee de typeaanduiding 770 is geworden. Deze romp is er in twee versies, de gewone rondspant met lange kiel en vaste schroefas. Of de 770 Evo met een op snelheid geoptimaliseerd onderwaterschip. Onderwater zorgt een sprayrail voor een droog dek bij hoge snelheden, het achterschip is verdiept met de schroefas in een tunnel. Het verschil in topsnelheid is 4 knopen. De boot is geschikt voor motoren van 27 tot 110PK van Vetus of Yanmar waarmee snelheden tot 30 knoop mogelijk zijn.
Aan dek van de ONJ 770
De Werkboot 770 is aan dek vooral voorzien van een grote open kuip. De opbouw en onderliggende accommodatie beslaan niet meer dan de helft van de totale lengte. Tegen de spiegel aan zijn twee langsbanken en een wegneembare tafel. Middenin de motorkist en tegen de bakboordzijde van de kajuit de stuurstand. Voor de stuurman en meevaarder zijn twee neerklapbare zittingen voorhanden. Een ogenschijnlijk simpel plankje met steun. In detail echter afgewerkt met teak en gemonteerd op een verstelbare rail die voor een speling- en rammelvrije ophanging zorgt. Zomaar een detail wat de algemene gedachte achter deze boot onderschrijft, eenvoudig, doeltreffend en schier onverwoestbaar. Het stuurwiel is ook zo’n statement van industrieel design. Mooie slanke vorm, met prettig aanvoelend leer bekleed en vastgezet met een RVS bout waarvan de kale kop je tegemoet grijnst. Zoiets hoort lelijk te zijn maar op deze boot past het juist wonderwel goed. Het dashboard is een strak polyester vormdeel met voldoende inbouwruimte voor wat klokken met motorgegevens en navigatie elektronica. De kuip is zelflozend en hoeft niet te worden afgedekt. De buiskap en bijpassende kuiptent zijn echter in een handomdraai te zetten waarmee de boot wel zo schoon blijft bij een wat langer verblijf aan de wal. Ook wordt de kuip in afgedekte toestand bij de kajuit getrokken wat flink wat leefruimte geeft op een niet al te grote bootlengte van 7,70m. De gangboorden zijn niet erg breed maar nog wel beloopbaar. Op het kajuitdak zijn een stel handgrepen geplaatst. Verder naar voren is de voorplecht voorzien van een vaste RVS railing en biedt het plaats aan een ankerkluis en bijbehorend boegbeslag.
Het interieur
Binnen biedt de ONJ Werkboot meer ruimte dan je zou verwachten. De kajuitingang heeft net zoals een zeilboot wasborden en een schuifluik. De losse borden passen in de bakskist. Aan bakboord is de keuken. Geen full-size Siematic maar een console met een wasbakje, 2 pits spirituskooktoestel en ook nog wat werkruimte. Onder het aanrecht is in bergruimte voorzien. Tegenover de kombuis is het toilet te vinden in een keurige afsluitbare ruimte. Daarnaast is zelfs nog plaats voor een hangkast gevonden. Voorin is een rondzit die tot 2 persoons bed is te transformeren met een vulstuk. De Werkboot heeft een binnenschaal waarmee het interieur al grotendeels strak is afgewerkt. Met een teak betimmering wordt dit verder vervolmaakt. Door het vele wit van de binnenschaal en de lichtinval door een fors dakluik en de patrijspoorten in de opbouw doet de kajuit licht en luchtig aan. De ingang en indeling doen daarbij sterk aan een zeilboot denken. Samen met de teak betimmering geeft dat een scheeps onderkomen waarin je met twee personen of een goed boek een druilerige dag prima doorkomt.