Oktober is voor veel watersporters het einde van het watersport seizoen. Veel boten gaan de kant op en worden klaargemaakt om de koude en winderige periode zonder kleerscheuren te doorstaan. Wat kun je zelf doen en waar heb je de expert voor nodig?
Bij het winterklaar maken staat het voorkomen van winterschade voorop. Het belangrijkst is het beschermen van de met vloeistof gevulde systemen tegen vorst. Want na elke winter ontstaan de nodige problemen die te maken hebben met het stukvriezen van leidingen, toiletten, motorblokken en afsluiters.

Expert inschakelen
Het beschermen van een gootsteen tegen bevriezing is iets simpeler dan het vullen van een compleet motorsysteem met antivries. Het verdient daarom de voorkeur om voor het beschermen van de complexe vloeistofsystemen een expert in te schakelen.
Accu
Veel winterstallingen eisen dat de accu’s van boord worden gehaald. Als er slechts één accu aan boord is, kan deze het beste mee naar huis worden genomen en op een vorstvrije plek aan een druppellader in conditie gehouden worden. Zijn er meerder accu’s, laat deze dan door de professionals in de winter op spanning houden. Zij hebben daar de ruimte en de juiste apparatuur voor. Pas op, want met name vloeistofaccu’s en in veel mindere mate AGM en gelaccu’s, kunnen bij het laden het levensgevaarlijke knalgas produceren. Knalgas is een mengsel van O2 (zuurstof) en H2 (waterstof) en is zeer explosief. Zorg daarom bij het laden van accu’s altijd voor goede ventilatie en houd het laadproces in de gaten.
Landvasten
Naast vorstbescherming is ook het voorkomen van schade door harde wind belangrijk. Een goed dekkleed waarmee de boot helemaal is ingepakt, helpt bij de stalling buiten. Als de boot in het water blijft liggen is het verstandig om de landvasten en de bevestigingspunten van de lijnen goed te controleren. Leg de boot niet te strak vast. Als het water stijgt, kan dat de boot scheeftrekken met mogelijk desastreuze gevolgen. Een zogenaamde landvastveer beschermt de boot tegen al te forse trekkrachten aan de lijnen waarmee de boot wordt vastgelegd.

Verwarmde hal
Het is een hoop werk, maar sommige spullen in het interieur zoals matrassen, kleding, boeken en kaarten kunnen in de winter van boord. Textiel en papier zijn extreem gevoelig voor vocht en kunnen makkelijk beschimmelen of zelfs uiteenvallen. Alleen als de boot in de winter in een verwarmde hal staat kunnen deze kwetsbare spulletjes aan boord blijven. Laat vooral ook geen flessen en blikjes met frisdrank aan boord, geheid dat je in het voorjaar een bilge vol met Fanta of Beerenburg vindt.
Groot onderhoud
Voor sommigen is de winter de tijd voor het grote onderhoud. Dan is het handig als de te onderhouden onderdelen goed bereikbaar zijn. Dus kun je er als eigenaar het beste aanwezig zijn als de boot op de definitieve winterplek wordt gezet, zodat je niet de romp hoeft te poetsen met slechts 30 cm ruimte tot het naastgelegen jacht.
Dievengilde
Zorg dat alle losse onderdelen die een mogelijke prooi voor het dievengilde zijn, van de boot worden afgehaald. Niet elke winterstallingplek heeft 24/7 bewaking en zelfs als dat wel zo is worden nog regelmatig kostbare onderdelen zoals rvs-zwemtrappen, navigatieschermen of buitenboordmotoren ontvreemd. Ga op gezette tijden bij de boot kijken. Kleine problemen met het dekkleed of de landvasten kun je dan direct oplossen. Juist in de winter is het fijn om zeker te weten dat de boot er pico bello bij ligt.
Lijst voor het winterklaar maken van de boot
Klussen voor zowel zeil- als motorboot:
- Onderwaterschip: controleren van roer, kiel, schroef, afsluiters, anodes en afdichtrubbers, antifouling opbrengen (bij voorkeur kort voor te water laten)
- Romp boven water: beschadigingen wegwerken, romp poetsen en in de was zetten (polyester) of schuren, plamuren en schilderen (hout en staal)
- Luiken: controleren op waterdichtheid, rubbers checken en zo nodig vervangen. Zorg ook in de winter voor goede ventilatie aan boord. Ventileren is een luchtstroom creëren, dus minimaal twee luiken of patrijspoorten openzetten.
- Motor: koelsysteem aftappen, (warm) motorblok, koelwaterleidingen en afsluiters met antivries vullen. Filters leegmaken of vervangen. Olie verversen en brandstofleidingen controleren.
- Schroef: op beschadiging en schroefas, op speling en waterdichtheid controleren. Bilge, pomp plus leidingen met antivries beschermen tegen bevriezing.
- Brandstoftank vol tanken tegen condensatie en niet vergeten brandstof aan te vullen met additief tegen bacteriële verontreiniging. Beter nog is om alle brandstof af te tappen en in bv de auto te gebruiken.
- Drinkwatersysteem: aftappen en vullen met drinkwater antivries. Vuilwatersysteem leeghalen, toilet leegpompen en hele toiletsysteem inclusief afsluiters vullen met antivries
- Interieur: Alle textiel en papier zoals kussens, gordijnen, kaarten, boeken en matrassen van boord halen. Vochtvreter plaatsen.
- Buiskap en dekkleed controleren en zo nodig repareren. Landvasten controleren, winterkleed stormvast aanbrengen bij stalling buiten

Klus voor alleen zeilboot:
- Zeilen en lijnen zoals vallen en schoten controleren en van boord halen, Blokken, klemmen en lieren controleren en onderhouden. Mast en verstaging controleren en zo nodig van boord halen.
Klus voor alleen motorboot:
- Trimtabs, boeg- en hekschroeven, stabilisatoren, staartstukken en andere onder water aangebrachte onderdelen controleren en onderhouden.
Ben je nog op zoek naar een boot? Bekijk het nieuwe en tweedehands aanbod op Botenbank.