Voor liefhebbers van verre streken. Hutting Yachts in Makkum is de werf waar een serie schepen voor deze doelgroep op maat wordt gemaakt. De basis van deze zeiljachten vormen de lijnen van ontwerper Dick Koopmans. Voor een bouwkwaliteit die voorbij het onberispelijke ligt en een indeling geheel toegespitst op het maken van verre reizen is Tjerk Hutting met zijn crew van de gelijknamige jachtwerf verantwoordelijk.
Een Hutting geeft aan het begrip comfort een extra betekenis. Een zacht groot bed is comfortabel. Maar hoe lig je erin op volle zee met misschien wel die ene boomstam of container voor de boeg. In een Hutting kun je daar tegenaan varen en in de eerstvolgende haven eens met de verzekering bellen. In menig ander schip pleeg je dit telefoontje vanuit je reddingvlot.
Met dit idee te bedde kunnen gaan, desnoods schurkend tegen een slingerzeiltje, is een hogere vorm van comfort dan een optelling van gadgets.
Een Hutting is een ultiem droomjacht, maar wel voor een specifieke doelgroep, de serieuze oceaanzeiler.
Maten en gewichten:
LOA 15,00m
LWL 12,70m
Breedte 4,25m
Diepgang kiel 1,80
Diepgang zwaard 1,50 – 3,00m
Masthoogte ca. 18,00m
Grootzeil 60,8 m2
Kluiver 52,5 m2
Kotter fok 25,4 m2
Waterverpl. 20,6t
Motor Yanmar 4JH4 110pk
Schroef verstelbare Maxprop 3-blads

Het ontwerp
Een “Koopmans” is een begrip in zeilerskringen en staat garant voor tijdloze klassieke lijnen. Aan dek een relatief korte en kleine opbouw met de mast ervoor aan dek. De lepelboeg en slanke achterschip met overhang maken het silhouet zeer herkenbaar. D.Koopmans Sr startte in 1961 als fanatiek wedstrijdzeiler zijn ontwerpbureau. Aanvankelijk werden er veel motorjachten getekend, maar al snel kregen zeiljachten de overhand. Een productief bureau ook, inmiddels zijn er zo’n 500 jachtontwerpen vervaardigd. Het accent ligt op toerjachten maar er zijn ook succesvolle wedstrijdjachten getekend. Dit resulteerde in een aantal verbondsbezems, prijzen in North sea-race, Fastnet OSTAR, Round Brittain en ARC- race. De Bylgia (1973) van Eilco Kazemier maakte een solo wereldreis met ronding van Kaap Hoorn tegen de heersende windrichting. De Sentijn (1977)van C den Hartoog zeilde solo van Nederland naar Australië en terug. Vele boten volgden deze voorbeelden en tegenwoordig vind je op iedere oceaan wel een aantal Koopmans ontwerpen. Een Koopmans is echter nog geen Hutting. Een team van 16 vakmensen, waaronder scheepstimmerlieden, meubelmakers, jachtschilders en monteurs, drukken dit stempel op de schepen. Behalve een passie voor zeiljachten hebben ze nog een bindende factor, het streven naar perfectie. Een nieuw model wordt eerst in een 1:10 uitvoering gemaakt. Hier wordt net zolang aan geschaafd tot het lijnenspel volledig in evenwicht is. Onderdeks biedt de werf een hoogwaardig interieur naar wens en smaak van de opdrachtgever. Alle Hutting jachten worden gebouwd uit aluminium met een hout epoxy opbouw en kuip. Onder water zijn er twee mogelijkheden, een traditionele lange kiel of eenzelfde s-spant met kiel/midzwaard. Een configuratie die niet snel onder de indruk is van een keer aan de grond lopen. Kiel, romp en roer vormen samen een oersterk geheel. Veilig op volle zee terwijl door de geringe diepgang kust en binnenwater bereikbaar blijven.
De werf
Geestelijk vader van de jachten is Tjerk Hutting, een man met een zeilershart op de juiste plaats en behoorlijk wat zout water in de aderen. Een passie die begon in de Flits, OK-jol, Schakel, 16m² en Valk, en gaandeweg een vervolg kreeg in zeilschepen van eigen makelij. Vanaf het begin heeft Hutting zich gespecialiseerd in lange-afstand zeiljachten. Veel eigen ervaring en nog meer ervaringen van opdrachtgevers zijn- en worden nog steeds, verwerkt in de Hutting jachten van vandaag.
De hutting 50
Het topmodel in de lijn is de Hutting 50. Een majestueus jacht van 15m lengte. Een wit gespoten Holland Spar mast en giek herbergen een kottertuigage. Zodra de omstandigheden wat zwaarder worden kan hiermee een voorzeil worden weggenomen in plaats van dat een overlappende genua half ingerold wordt. Het profiel van de voorzeilen blijft daarmee optimaal presteren. Het grootzeil is volledig doorgelat en dus ook gemakkelijk te reven. Een eenvoudig te bedienen tuigage die met name geschikt is om solo of met een kleine bemanning te varen Het gehele dek is afgewerkt met massief 18mm dik teak. Ook het potdeksel is op deze wijze verfraaid. Aan dek is er door de kleine kajuitopbouw een zee aan bewegingsruimte. Een lichtweerzeil aanslaan of het anker uitbrengen is zo geen straf. De bediening van de zeilen geschiedt met Andersen lieren en Lewmar dekbeslag. Een tweetal Reckman rolsystemen sieren het voordek.
Aan dek
De kuip verdeelt zich in een stuur- en verblijfsgedeelte. Er is voldoende ruimte om alle opvarenden een goede zitplaats te bieden. Overbemeten groot is de kuip echter niet. Dat moet ook niet want zo zet een overkomende golf geen extra tonnen aan gewicht in het achterschip neer. De besturing wordt verzorgd door een Whitlock systeem. Een prettig bemeten RVS stuurwiel met leer bekleed. Alle vallen en schoten zijn door de stuurman te bedienen zodat er geen reden is om tijdens de hondenwacht de bemanning te porren voor iets simpels als een overstagmanouvre of een rifje zetten.
De kajuit
Onderdeks biedt de Hutting 50 een interieur waar het onder helling nog steeds goed toeven is. Zoals het hoort zijn de zware gewichten zoals de tanks en de accu’s rond het zwaartepunt van de boot gegroepeerd voor een comfortabele zeegang. De indeling is in deze Hutting klassiek met een kombuis direct aan bakboord. De kombuis heeft een U-vorm met weinig loopoppervlak. Zo sta je achter het fornuis direct zeevast en kun je ook onder 40 graden helling nog steeds een omelette Vesuvienne toebereiden. Er is voorzien in een half cardanische Force10 3pits fornuis met oven. Het aanrecht is van Corian en biedt flink wat werkruimte. De koeling is een bovenlader, bereikbaar door een tweetal luiken in het werkblad. Een dubbele spoelbak met electrische en ook een handpomp completeren de pantry. Aan de stuurboordzijde is de kaartentafel. Groot genoeg voor een uitgevouwen zeekaart en met flink wat inbouwruimte voor de elektronica. In het achterschip is ruimte voor twee hutten. In deze Hutting 50 is de stuurboord hut, achter de natte cel, ingericht als een ruime en riante bergruimte. Aan de bakboordzijde vinden twee opvarenden een volwaardige slaapplaats. De kombuis en kaartentafel bevinden zich onder de opbouw. De salon onder het voordek bij de mast is een niveau lager gelegen waardoor het gehele schip ook met een lange gestalte voldoende stahoogte heeft. De salon bestaat uit een L-vormige bank met een langsbank aan de andere zijde. Een fors bemeten dakluik zorgt voor lichtinval. De betimmering is naar keuze in mahonie, teak, noten of kersen en zijdeglans gelakt. Plafonds en wanden zijn van wit forex plaatmateriaal. Van een te donkere volgetimmerde ruimte is geen sprake. Het interieur straalt de efficiëntie van een goed georganiseerde wereldomzeiler uit. Van overdaad is daarom geen sprake. Alles heeft een functie en nog belangrijker, wat geen functie heeft is weggelaten. Verder naar voren is ruimte voor een tweetal hutten. Eerst de eigenaarshut met een tweepersoonsbed met daartegenover een zitje tussen een hang- en legkast. Nog verder naar voren is ruimte gevonden voor nog eens twee slaapplaatsen. Ook als de boot op een oor ligt zijn met slingerzeiltjes alle slaapplaatsen zeevast te maken.